Vanmorgen wilde ik gaan hardlopen, maar ik had geen zin. Ik was moe en had nog spierpijn van de vorige keer. Dat was een paar dagen geleden na een paar dagen vrij. Toen was ik fit, uitgerust en vol energie om te gaan rennen. Het lopen ging toen zo goed dat ik nét iets te lang ben doorgegaan…

Zo kan het ook gaan met een opruimproject. Je gaat op een dag energiek en enthousiast aan de slag, maar dagen later ben je daar nog steeds moe van.

Hoe dat komt? Je kon waarschijnlijk, net als ik bij het hardlopen, je rem niet vinden. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je wilde het nog éven afmaken.
  • Je dacht dat je die andere opruimklus nu ook maar meteen bij de hoorns moest vatten.
  • Je had jezelf in plaats van met één project met drie opgezadeld, omdat je op drie plekken tegelijk was begonnen.
  • Je vond dat je door moest zetten: je was nu eenmaal begonnen, nu even de tanden op elkaar!
  • Het ging zo lekker dat je de signalen van je lijf negeerde, terwijl dat luid en duidelijk riep dat het genoeg was voor vandaag.

Mijn man loste vanmorgen mijn hardloopdilemma op. Hij raadde me aan om in plaats van de training die op het schema stond, een rustige hersteltraining te doen. En dat heb ik gedaan. Ik ben rustig gaan lopen met regelmatige pauzes en ben gestopt toen ik de training afhad. Met als resultaat dat ik nu tóch een voldaan en tevreden gevoel heb en geen nieuwe spierpijn!

Laat ik die he

rsteltra

ining eens vertalen naar jouw opruimklus. Wat kun je doen om te voorkomen dat je doordendert en jezelf overvraagt?

  • Haal niet alleen voldoening uit het resultaat, maar ook uit het proces ernaartoe. Stel je daarvoor geen resultaatdoel (‘de hele zolder moet leeg en schoon’), maar een procesdoel (‘ik werk elke dag een half uur aan het opruimen van de zolder’). Een procesdoel is makkelijker te bereiken. En elke keer dat het is gelukt, kun je jezelf een pluim geven. Dat geeft nieuwe energie voor de volgende dag.

  • Bouw rustpauzes in als je een langere tijd achtereen aan de slag gaat. Dat kan lastig zijn, zeker als je net zo gedreven kunt zijn als ik J. Maar neem van mij aan dat het je uiteindelijk meer oplevert. Je houdt het langer vol en je lichaam vaart er wel bij. Zet bijvoorbeeld een kookwekker op een half uur en stop dan ook echt even voor een kop thee of loop even naar buiten. Het doet je goed en geeft je nieuwe energie geven voor de volgende ronde.

  • Beloon jezelf, ook voor de kleine (tussen)doelen. Geef jezelf een schouderklopje als je toch bent begonnen, ook al had je geen zin! Ben jij iemand die pas tevreden is als alles op orde en af is? Bedenk dan elke dag één ding opruimen ook élke dag meer ruimte schept. Wees daarom ook trots op de kleine stappen die je zet. Je bent immers op de goede weg! 

Ik wens je een dag vol energie en mooie momenten om van te genieten!

Annemieke Belgraver

Aangesloten bij de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). 

Algemene Voorwaarden NBPO Leden       Privacy verklaring

Logo NBPO