Header_Blog_website.jpg

sunset 3087288 1920

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanmorgen wilde ik gaan hardlopen, maar ik had geen zin. Ik was moe en had nog spierpijn van de vorige keer. Dat was een paar dagen geleden na een paar dagen vrij. Toen was ik fit, uitgerust en vol energie om te gaan rennen. Het lopen ging toen zo goed dat ik nét iets te lang ben doorgegaan…

Zo kan het ook gaan met een opruimproject. Je gaat op een dag energiek en enthousiast aan de slag, maar dagen later ben je daar nog steeds moe van. Hoe dat komt? Je kon waarschijnlijk, net als ik bij het hardlopen, je rem niet vinden. Dat kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je wilde het nog éven afmaken.
  • Je dacht dat je die andere opruimklus nu ook maar meteen bij de hoorns moest vatten.
  • Je had jezelf in plaats van met één project met drie opgezadeld, omdat je op drie plekken tegelijk was begonnen.
  • Je vond dat je door moest zetten: je was nu eenmaal begonnen, nu even de tanden op elkaar!
  • Het ging zo lekker dat je de signalen van je lijf negeerde, terwijl dat luid en duidelijk riep dat het genoeg was voor vandaag.

Mijn man loste vanmorgen mijn hardloopdilemma op. Hij raadde me aan om in plaats van de training die op het schema stond, een rustige hersteltraining te doen. En dat heb ik gedaan. Ik ben rustig gaan lopen met regelmatige pauzes en ben gestopt toen ik de training afhad. Met als resultaat dat ik nu tóch een voldaan en tevreden gevoel heb en geen nieuwe spierpijn!

Laat ik die hersteltraining eens vertalen naar jouw opruimklus. Wat kun je doen om te voorkomen dat je doordendert en jezelf overvraagt?

  • Haal niet alleen voldoening uit het resultaat, maar ook uit het proces ernaartoe. Stel je daarvoor geen resultaatdoel (‘de hele zolder moet leeg en schoon’), maar een procesdoel (‘ik werk elke dag een half uur aan het opruimen van de zolder’). Een procesdoel is makkelijker te bereiken. En elke keer dat het is gelukt, kun je jezelf een pluim geven. Dat geeft nieuwe energie voor de volgende dag.

  • Bouw rustpauzes in als je een langere tijd achtereen aan de slag gaat. Dat kan lastig zijn, zeker als je net zo gedreven kunt zijn als ik J. Maar neem van mij aan dat het je uiteindelijk meer oplevert. Je houdt het langer vol en je lichaam vaart er wel bij. Zet bijvoorbeeld een kookwekker op een half uur en stop dan ook echt even voor een kop thee of loop even naar buiten. Het doet je goed en geeft je nieuwe energie geven voor de volgende ronde.

  • Beloon jezelf, ook voor de kleine (tussen)doelen. Geef jezelf een schouderklopje als je toch bent begonnen, ook al had je geen zin! Ben jij iemand die pas tevreden is als alles op orde en af is? Bedenk dan elke dag één ding opruimen ook élke dag meer ruimte schept. Wees daarom ook trots op de kleine stappen die je zet. Je bent immers op de goede weg! 

Ik wens je een dag vol energie en mooie momenten om van te genieten!

Annemieke Belgraver

En toen was het alweer 1 januari 2020. Het begin van een nieuw jaar, een nieuw boek dat opengaat... Ik ben heel benieuwd wat het mij en ons allemaal gaat brengen. Ik laat me verrassen! Als ik terugkijk op 2019 (ik neem elk jaar in de dagen voorafgaand aan overgang van het oude naar het nieuwe jaar een moment om door mijn agenda van het afgelopen jaar te bladeren en zo nog even in gedachten stil te staan bij alle gebeurtenissen) dan was er de fijne cursus Leven met minder Spullen die Monique Hendriks en ik in het voorjaar samen verzorgden voor de Volksuniversiteit Oss (komend voorjaar opnieuw, maar dan op de locatie Uden!) en heb ik met plezier deelgenomen aan de ontmoetings- en samenwerkingsmomenten met collega's zoals intervisies en bijeenkomsten van de beroepsvereniging NBPO. En natuurlijk waren er de gratis Opruimspreekuren, elke laatste vrijdag in de maand bij de bibliotheek Oss en Heesch. Vrijdag 27 december was de allerlaatste want we hebben besloten hiermee te stoppen. Tijd voor nieuwe dingen. 

Al bladerend realiseer ik me verder dat ik heel veel heb gewerkt! Kantoorondersteuning voor OnzeCoach, uren die ik heb gemaakt als Caregiver bij Home Instead, maar vooral ook heel veel uren die ik met eigen klanten heb mogen werken om samen met hen hun opruimwensen te realiseren.

tent
Als je op vakantie gaat, maak je waarschijnlijk van te voren een lijstje met alle dingen die mee moeten. Misschien heb je wel een standaardlijstje wat je elk jaar gebruikt, of misschien maak je elk jaar opnieuw een lijstje.


Maar misschien herken je het volgende ook wel: tijdens je verblijf merk je dat je ergens op misgrijpt maar eenmaal thuis in je eigen omgeving ben je vergeten wat dat nu ook weer was. Omdat je dan niet meer in die omgeving zit en je hoofd al weer bezig is met de dagelijkse beslommeringen.

BoekreviewEen opgeruimd hoofd in 7 stappen meer rust en energie

“Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis. Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen. Je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert om je niet langer te laten leiden door plichtsbesef en schuldgevoel maar keuzes te maken op basis van je eigen verlangens. Je ontdekt wat jou in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert.”

Ik vond dit een heerlijk praktisch, nuchter, compact en ‘to-the-point’ boek. Je kunt merken dat de schrijfster een achtergrond heeft als Organizer, zo maakt ze in Stap 3 de vergelijking tussen onze geest en het rommellaatje in je huis: “Ook in je hoofd kunnen zaken blijven hangen waarvan je niet weet dat ze nog een rol spelen; ze zitten ergens in het rommellaatje. Je kunt daar moeilijk bij of je krijgt het niet open omdat het klemt. De inhoud van die laatjes kan je belemmeren om je doel te bereiken. Daarom is het goed op zoek te gaan naar die laatjes en ze op te ruimen, opnieuw in te delen en een beetje te smeren zodat ze soepeler open gaan en je er makkelijker bij kunt als het nodig is.”

De 7 stappen
De 7 stappen die Jolanda Meijer beschrijft, worden voorafgegaan door stap 0: een inventarisatie van wat de oorzaken kunnen zijn van het overvolle gevoel in je hoofd.  

De 7 stappen die daarna volgen zijn:

Een beetje ongemakkelijk schuift ze die vrijdag tijdens het gratis Opruimspreekuur in de bibliotheek bij ons aan. Ze is meegetroond door een vriendin en niet gewend om ‘zomaar’ om hulp te vragen. Laat staan bij zoiets als opruimen. "Dat moet je toch zelf kunnen?" Ze vertelt me dat ze precies weet wat ze wil opruimen en ook hoe, maar dat ze het lastig vindt om er de tijd voor vrij te maken.

Ik leg haar uit wat een Professional Organizer doet en wat ik voor haar kan betekenen. Ik kan bijvoorbeeld haar ‘stok achter de deur’ zijn: als ze mijn hulp vraagt maakt ze immers niet alleen een afspraak met zichzelf, maar ook met mij. Mevrouw moet er nog even over nadenken.

Haar eerste stap was naar het spreekuur te komen. Uiteindelijk besluit ze gelukkig ook de tweede stap te zetten: ‘Ik ga het doen!’ En zo staat er nu de afspraak om binnenkort samen aan de slag te gaan om haar opruimwens tot uitvoer te brengen. Ze is zichtbaar opgelucht dat er nu echt iets gaat gebeuren. Wat een rust geeft haar dat!

Annemieke

question 2309040 1920
Heb je ook een opruimvraag? De gratis opruimspreekuren in de bibliotheken van Oss en Heesch zijn m.i.v. 1 januari 2020 beëindigd.
Maar je bent van harte welkom om persoonlijk contact met mij op te nemen en je opruimvragen aan mij voor te leggen. 
 
Annemieke Belgraver
23 mei 2017
Bijgewerkt mei 2020